ОТ ПРАКТИКАТА


От практиката

Новини от България

Новини от света

Изпратете новина
 
 
 

Магистрали и пътища от бетон

29.03.2017


В страни като Германия, САЩ, Япония, Финландия, Китай и много други основните пътни артерии са изработени от бетон, а не с класическия в България асфалт.
Интересен факт е, че първият бетонен пътен участък е изграден през 1913 г. в щата Арканзас и е останал в експлоатация цели 59 години, чак до 1972 г., когато се е наложило да бъде разрушен поради предстоящо разширение. Основен тласък за развитие пътищата от бетон получават при управлението на Президент Уилсън (1913-1921 г.), който подписва декрет за включване в цената на горивата на специална такса за изграждане на нови пътни артерии.
В Европа разцвета на бетоновите магистрали е стартиран в Германия с желанието на Третия Райх да създаде мащабна пътна инфраструктура, способна да понесе тежкотоварен промишлен и военен трафик.
Строителната технология за производство на бетон също претърпява съществено развитие, което още повече засилва употребата на този материал за пътно строителство. Основните проблеми в началото – обрушаването на повърхностния слой на бетона, както и шума от преминаващите през фугите между отделните плочи автомобилни гуми отдавна са решени. Устойчивостта на бетона е значително подобрена чрез технологията „въвлечен въздух”, а пропадането на плочите е решено чрез анкериране и изравняване на граничните повърхности с шлайфане, докато бетона още не е набрал окончателна якост.

Основните предимства на бетона пред асфалта са:
1. Изключителна товароносимост
2. Бетоновите пътища имат експлоатационен живот между 20 и 30 години без капитален ремонт, а асфалтовите между 8 и 12 години
3. Покритието не пропада и образува коловози, следствие високи температури
4. По-добра износоустойчивост

Основните недостатъци са:
1. По-дълъг срок за изграждане
2. Ремонтните дейности са с по-голяма сложност, отколкото простото „закърпване” на асфалта

Много е трудно да се сравни цената за изграждане на двата вида пътища. Според някои източници първоначалната цена за изграждане на бетонна настилка е по-висока, но за сметка на това почти нулевите разходи за поддръжка, както и значително по-дългият живот компенсират първоначалния разход.
Перспективите безспорно са на страната на бетона. Може би скоро ще видим и първата изградена изцяло от бетон българска магистрала или главен път.